Compiègne

 

Et gammelt museum

Compiegne 1927/1950

Våbenstilstandsmuseet i skoven uden for byen Compiegne, 40 km nord for Paris. Våbenstilstandsaftalen mellem de vestallierede og Tyskland blev undertegnet i marskal Fochs jernbanevogn d. 11 november 1918.

Aftalen var en sejr for de allierede, idet tyskerne måtte acceptere en række betingelser, som reelt betød en tysk kapitulation. For at markere våbenstilstanden byggedes et lille museum på pladsen, hvor hovedattraktionen er Fochs jernbanevogn. Derudover består samlingen mest af flag, krigsplakater, avisforsider, maleriet og foto. Det er således ikke museet som sådant, men stedet og vognen, som skal minde de besøgende om begivenheden.

 

Museumsbygningen er her set fra indgangssiden. Den ser ikke ud af ret meget, og den indeholder da også kun fem rum, inklusive forrummet med den berømte jernbanevogn. Bygningen, der blev indviet i 1927 (sammen med placeringen af jernbanevognen ved museet) gennemgik en større renovering efter 2.verdenskrig og er ikke siden blevet ændret. En udvidelse på 500 m2 i forlængelse af den nuværende bygninger planlagt. Den forventes færdig i 2018.

 

Læs mere her...

 

 

Et nyt museum

Meaux 2012

Hovedindgangen til det nye museum for 1.Verdenskrig i byen Meaux, ca.30 km øst for Paris. Museet blev indviet i november 2011 af den daværende franske præsident Sarkozy. Bygningen er en ganske imponerende firkantet, metalbelagt cementkolos på to smalle tårne. Den er placeret på en bakkeskråning - som en bunker fra skyttegravene. Indgangen sker under bygningen. Udstillingsarealet er på 3000m2 – det samlede areal på 7000m2, fordelt på tre etager.

Museet blev færdigt i god tid inden 100-året for 1.Verdenskrigs udbrud 1914. Museet er det sidste i rækken af række moderne, men ret så forskellige museer for Den Store krig, i Nordøstfrankrig og i Belgien. Museet er placeret i Meaux, der var det vendepunkt i slaget ved Marne i september 1914, hvor den tyske fremstød mod Paris blev stoppet – og igen i det andet slag ved Marne i maj 1918, hvor den sidste store tyske offensiv blev stoppet, og den tyske hær indledte sit lange tilbagetog.

Museet har samlet mere end 50000 genstande – alt fra fly og tanks over plakater, fotografier til feltkøkkener og førstehjælpsudstyr, som er placeret i forskellige afdelinger efter tema. Uden at det virker støvet og tungt.

 

Læs mere her...

____________________________________________________________________________________________

 

Copyright Bo Jessen 2012-2017

Copyright © All Rights Reserved